Homenatge 2003

EXPOSICIÓ ANTOLÒGICA HOMENATGE A XAVIER CABA

20 Setembre al 12 d’Octubre 2003

xavierCastellar del Vallès ret enguany homenatge a la figura de Xavier Caba (1928-1996).

L’exposició antològica organitzada amb aquest motiu i el catàleg que teniu a les mans volen ser un reconeixement a la trajectòria d’un dels artistes més significatius que ha donat el municipi. Ambdues iniciatives pretenen apropar-vos a la dimensió d’un home que va entendre i difondre l’art en la seva dimensió més global.

Xavier Caba és un referent artístic, i ho és, en bona mesura, per la qualitat de la seva dilatada i extensa obra. Però a banda d’això, perquè va ser un home de múltiples inquietuds que va excel.lir utilitzant una gran diversitat de manifestacions artístiques.

El seu treball en disciplines tan variades com el dibuix, la pintura, la fotografia o la ceràmica, entre d’altres, demostren que era un home d’una extrema sensibilitat humana o, si em permeteu l’expressió, amb un tarannà humanista.

Crec que aquest és un dels aspectes més rellevants de la seva personalitat: Xavier Caba va viure l’art d’una forma intensa. Com a creador, va impregnar la seva obra de tota una visió de la vida; també com a espectador cultural, va ser un home de món que va aprendre en escenaris tan enriquidors com el París més bohemi els anys 60.

Gràcies a aquest bagatge, Xavier Caba va erigir-se en molt més que un humil artista castellarenc de ressò local o comarcal. La seva vàlua resideix especialment en la capacitat per entendre que l’expressió artística és una forma d’expressió de la llibertat de l’home, una llibertat que traspassa totes les fronteres.

En la meva opinió, aquest és el denominador comú d’un llegat que, malgrat el pas del temps, no perd vigència, sinó que en guanya, És per això que l’ajuntament es va fixar fa uns dos anys l’objectiu de donar a conèixer, a través d’aquest catàleg i d’una exposició antològica, la vida i obra de Xavier Caba. Permeteu-me que agraeixi l’esforç acurat de preparació que en els darrers mesos ha dut a terme una comissió organitzadora en la qual s’han involucrat familiars i amics de l’artista.

Per tant, tot aquest esforç no hagués estat reeixit sense la implicació de moltes persones que han dedicat hores del seu temps lliure a copsar la vida de l’artista, compilar la seva obra de diferents fons públics i particulars, i preparar en definitiva aquest merescut homenatge que, com sol passar en el món de l’art, arriba potser amb massa retard.

Lluís M. Corominas

Alcalde de Castellar del Vallès
20 de Setembre 2003